
Bucuresti. 30 de grade. Parcul Tineretului. Aici am gasit-o pe Andreea Arsine, mărșăluind printre aleile aproape goale, și asta pentru ca toată lumea cauta un loc la umbră.
”Am ganduri să fiu sănătoasă și să pot face o figură frumoasă”, mi-a răspuns Andreea, când am întrebat-o despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, mutate în 2021. Multiplă campioană națională în proba de marș, Andreea are deja în palmares o participare la JO, în 2016, la Rio.
”Mai multă muncă, mai multă expunere. Dar eu personal nu simt vreo schimbare”, Andreea Arsine, despre castigarea sezonului 3 de la Exatlon, în 2019.
Care e prima ta amintire legata de sport?
Prima amintire legată de sport a fost discuția avuta cu tatăl meu in privința mutării la liceul sportiv. M-a întrebat de 3 ori dacă sunt sigura și dacă vreau sa fac sport de perfomanta ca nu mai apoi sa ii reproșez. Cred ca a fost și un prim test de responsabilitate și asumare.
Cat de importanta a fost influenta familiei in alegerea de a deveni sportiv de performanta?
Tatăl meu a fost pionul principal, îndemnul și susținerea mea in tot ce a ținut de performanța, datorită lui sunt omul de astăzi.
Care e momentul carierei tale de care iti aduci aminte cu cea mai mare placere?
Sunt multe momente frumoase și mai puțin frumoase, cele de importantă majora nu pot spune ca mi-au oferit satisfacția sau bucuria pe care o gândisem înainte. Insă, cu siguranța calificarea la JO, când nimeni nu a crezut și participarea de asemenea rămân memorabile, revenirea in 2014 la sportul de perfomanta, câștigarea Exatlonului, toate acestea sunt etape care m-au marcat in felul lor pentru totdeauna.
Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta?
Dificil? Nici nu mai știu ce insemana dificil… Proba de la Jocurile Olimpice și luna de pregătire pentru JO. Neputincioasa, acesta a fost cuvântul de baza. Restul sunt amintiri.
Cum decurge antrenamentul tau? Cat timp te antrenezi?
Revenirea in atletism după Exatlon a fost o adevarata încercare presarata cu multă oboseala și surmenaj psihic, totul are un pret, eu l-am plătit. Sper sa revin la forma ce o doresc și sa îmi realizez obiectivele propuse. Ma antrenez specific in jur de 2-3 ore pe zi plus câte 1-2 ore la sala, in total cam 5 ore pe zi.
Ai un exercitiu despre care poti spune ca e atat de dificil incat iti vine sa te lasi? 🙂
M-am obișnuit cu greul, nu pot spune ca exista ceva ce nu pot face, dacă nu pot încerc pana pot. Nu renunț, nu îmi sta in caracter. De lăsat ma voi lasă dacă voi simți, nicidecum de piedica unui antrenament sau exercițiu.
Cum arata dieta ta? Ai o mancare preferata?
Dieta mea este făcută cu grija, de la începutul anului am renunțat la carne și îmi este foarte ok, încerc sa mănânc alimente cât mai sănătoase și împreuna cu o vitaminizare specifica sa fiu mereu intr o forma buna. Nu am ceva preferat in mod special. Iubesc mâncare și iubesc sa gatesc, sa creez, ma relaxează gătitul.
Daca o faci, ce mananci din categoria “nesanatos”? De la ce nu te poti abtine?
Categoric mănânc, sunt om înainte de toate și stricta mereu nu e tocmai ok. Îmi place sa beau cola, beau cola și după antrenamentele tari – este singura băutura care ma răcorește după un antrenament greu. Iubesc înghețata și ocazional chipsurile coapte.
Cum ajungem la un echilibru viata sportiva – mancare?
Sunt tehnician nutriționist și am luat-o pe calea asta după interacțiunea dezamăgitoare avuta cu câțiva nutriționiști. Echilibru mi l-am găsit singura, cunoscându-mi corpul și nevoile acestuia. Ascultând corpul și având grija sa ii ofer ce are nevoie.
Cat de mult ajuta vitaminele in viata unui sportiv de performanta?
Vitaminele la momentul actual sunt la fel de importante precum o alimentație curată. Nu pot sa spun altfel, cum e important sa mananci sănătos, la fel de important este sa ai o vitaminizare adaptata nevoilor și activităților tale zilnice. Vitaminizarea este de doua feluri: specifica (performanța ) și generală (pentru oameni obișnuiți cu activități cotidiene normale nu foarte solicitante). Nu are legătura cu tratamente, majoritatea oamenilor confundând vitaminizarea cu tratamente medicamentoase.
Vitaminele previn, întrețin nu tratezi cu ele.
Cat de greu e sa fii sportiv de performanta in Romania, tinand cont de conditiile dificile de pregatire si lipsa bazelor sportive?
Este destul de greu și mai ales din punct de vedere financiar, însă nu ma focusez pe probleme ci pe soluții. Știm bine ca ține doar de noi sa muncim dacă vrem sa scoatem niște rezultate.
La ce simti ca ai renuntat pentru a deveni sportiv de performanta? Ai vreun regret?
Am renunțat la copilărie, am făcut foarte multe sacrificii, însă le-am făcut asumat. Nu regret, însă sacrificiile au fost și mereu vor fi. Nu putem avea tot însă putem avea ceea ce ne dorim mai mult. Regret? Nu cred….am făcut tot ce am putut atunci când a fost cazul, așa îmi place sa trăiesc, tocmai pentru a nu avea regrete.
Pregatirea, cantonamentele, deplasarile, simti ca toate acestea afecteaza viata personala?
Cu siguranța afectează, este destul de greu sa ai o relație fiind plecat mai mereu. Am preferat sa fiu singura urmând a ma concentra pe viața personală spre retragere.
Ti-ai indemna copilul sa faca un sport de performanta in Romania?
Cu siguranța DA, cu toate greutățile. Sportul este prioritar și nu trebuie sa fie condiționat de lipsa condițiilor. Îmi doresc sa imi indrum copiii sa facă sport de mare perfomanta dacă vor dori și vor avea înclinație spre ceva anume. Eu personal mi-as dori sporturi de contact, înot, gimnastica, atletism.
Te-ai simtit vreodata discriminata in sport? Ai simtit vreodata ca nu ai aceleasi libertati si drepturi precum cele ale barbatilor?
M-am simțit nedreptățită, am fost și dezavantajată de multe ori, însă așa e in viața, nu totul roz mai sunt și nuanțe de gri…mergem înainte.
*****
Girl Power este un proiect 21 Digital.
Leave a Reply